Podařilo se mi kdysi zakoupit pěknou brožurku z roku 1933 s vinařskou tématikou, jejíž autorem je znalcům tuzemské vinařské historie velmi dobře známý Karel Neoral.
Kniha vyšla nákladem ministerstva zemědělství republiky československé a není bez zajímavosti, že jako úzce odborná publikace byla vydána několikajazyčně - jednak neodmyslitelná němčina, ale je zde i trocha textu francouzsky, což už tak obvyklé, i na tu dobu, nebylo. Karel Neoral v třicátých letech působil na pokusné státní vinici v Mutěnicích (kde že jsou vinohradnickému výzkumu v Mutěnicích konce!) a nebývale se zasloužil o tehdejší věhlas výzkumných výsledků z Mutěnic.
Co vám řeknou jména jako Perbos, Malegue, Oberlin Solonis, Couderc, Chazalon, Jurie, Gaillard, Castel či Bertille Seyve? Kdybych k nim neopoměl úmyslně přidat Baco, asi byste hned věděli. Ano, to všechno jsou jména po révokazu pěstovaných přímoplodých hybridů. Kniha se jejich ampelografickými popisy a srovnávacími tabulkami zbývá na téměř osmdesáti stranách. Po rozsáhlém popisu asi sedmi desítek odrůd následují přehledná členění těchto odrůd např. podle rašení, doby květu, doby zralosti, vzrůstu, výnosu, výtěžnosti moštu, průměrné váhy hroznů a bobulí, vzdornosti proti chorobám a škůdcům a nebo např. hodnoty jako hroznů stolních.
Zde uvádím příkladnou ukázku jedné z kapitol:
Baco 1 (23-24)Odrůda tato je velmi bujného, robustního vzrůstu, s dobrým vyzráváním dřeva, vzdorná proti zimním mrazům, velmi citlivá proti mrazům jarním. Rašení je rané, doba květu raná, zrání spadá na konec I. až začátek II. období. Hrozny jsou modročerné barvy, malé, o průměrné váze 46 g (roku 1931 41 g), nepravidelně konické, nestejnoměrné, řídké, bobule malé, o průměrné váze 0,8 g, dosti sladké při současně vysoké kyselině, v chuti poněkud fádní, s mírně patrnou trávovitou příchutí, nestejnoměrně zrající. Slupka je prostředně tuhá, v době plné zralosti praská, dužnina dosti šťavnatá. Hrozny v době plné zralosti jeví velmi silný sklon k hnilobě a bobule silně opadávají. její úrodnost je prostřední až malá, výtěžnost moštu prostřední - skupina II. Jako stolní hrozen byl klasifikován v roku 1929 - 1, v roku 1930 1.
Chemické složení moštu: v roku 1929 cukru 21,0% Kl. váhy, kyselin 12,0 ‰
1930 21,3% 14,0 ‰
1930 21,5% 16,7 ‰
Víno je barvy rubínově červené, poněkud cizí, ne nepříjemné vůně, prostředně silné, mírně kyselé, dosti plné, se slabě cizí, mírně kořennou příchutí, Celkem možno označiti víno jako dosti uspokojující. Bylo klasifikováno v roku 1929 - 6, v roku 1930 - 5.
Chemické složení vína v roku 1928 1929 1930
Specifická váha 0,9981 0,9933
Alkohol % obj. 14,2 12,7 12,5
Extrakt úhrnný g/L 37,5 23,8
Cukr g/L 2,1 0,6
Extrakt bez cukru g/L 35,4 23,2
Veškeré kyseliny volné g/L 6,7 5,6
Těkavé kyseliny 0,88 0,68
Netěkavé kyseliny 5,6 4,7
Extrakt cukru a netěk. kyselin prostý g/L 29,8 18,5
Veškerá kyselina vinná g/L 1,4 1,2
Popel g/L 2,84 2,5
Alkalita popela, ccm n KOH/L 28,2
číslo alkality 9,9
Zkouška na kyselinu citronovou negat. negat.
Celkový posudek: Odrůda tato přes špatné výnosy a velký sklon k hnilobě je pozoruhodná dostatečnou vzdorností proti kryptogamickým nemocem, raností a poměrně uspokojující jakostí vína. Zasluhuje dalšího pozorování.
Žádné komentáře:
Okomentovat