....
Ptá se mě divačka, mimochodem proto, že tady (na stole –
pozn. RS) vidí víno; mimochodem víno vystřídalo, jak jste si všimli, vodu,
člověk už musí udělat v mém věku také něco pro své zdraví, tak se ptá na letošní
úrodu vína a ptá se na můj vztah ke Svatomartinskému vínu – zda ho pil letos, zda
mi chutná, zda jsem jeho zastánce. Letošní rok s vín, to byla jedna velká
svízel, protože pamatujete si – víno na Moravě, o jeho kvalitě se rozhoduje v září
– jaké je září, takové bude víno. Nebo snad spíše, tak snadné to bude mít
vinař. Letošní září propršelo a byla zima. Říjen to nahradil, ano, ale posunul
celou sklizeň dál, a my jsme ještě minulý týden, ještě nám visel Ryzlink
vlašský, což je velmi, velmi pozdní odrůda, a sklízeli jsme teprve teď, už s ledem,
téměř s ledem, téměř ledovku, nebyla to ledovka, ale téměř s ledem.
Takže letošní roku bude hodně komplikovaný, hodně složitý, ale mošty jsou velice
příjemné – zatím.
Volejte Železnému! foto vypůjčeno bez svolení z barrandov.tv |
A i vína, která už máme prokvašena, tak jsou vlastně pěkná.
Teď se ptáte na Svatomartinské, jak mi chutnalo – já ho nepiju, já bych ho
nepil, já jsem to jednou zkusil, jednou jsme zkusili udělat Svatomartinské a
zjistili jsme, jak ho musíme ošidit, jak strašně je to ošizené víno, aby se
stihlo do Svatého Martina, u nás. Vždyť na Svatého Martina nám ještě visely
hrozny, jak já mohu vyrábět martinské víno, v naší, poměrně severní
zeměpisné šířce. Takže já nejsem zastánce rychlených vín martinských a hrát si
na Beaujolais, to nemá smysl, protože Beaujolais je z odrůdy Gamay, a ta
odrůda dozrává, poslouchejte dobře, na konci srpna-na začátku září. To znamená,
že tam má vinař poměrně dlouhou dobu, aby to víno zušlechtil, aby ho dobře
odvedl. My tento čas nemáme a tak v martinských lahvích pijeme zpravidla
neprodané špatné víno z loňska nebo z předloňska. A vím co říkám,
protože jsme ochutnávky martinských dělali u Dlouhého stolu, což je sešlost
odborníků na víno, která hodnotí vína v České republice. Většina
Martinských vín, to byla neprodaná zásoba z předešlých let. Ale přináší to
peníze.
...
Jak je někdy ve VO zmínka o V. Z. či nedejbože rozhovor s ním, při nejbližší příležitosti se M. M. s širokým úsměvem a tak po rakvicku ptá: Tak co Voloďa?"Mladý Boček 2013, panenský a juvenilní |
Otázka řízeného a cíleného výpadu proti SM je složitější. V. Ž. a vinařství jím směrované to sice také se SM zkusili, ale evidentně se cosi nepovedlo. Prodávat chce každý a pokud je to v řádu týdnů od sklizně, jaká paráda pro firmu, která si na počáteční investici na zelené louce beztak ještě nevydělala. Sám jsem pod křídla SM vín nešel, zejména proto, že to z objektivních důvodů nešlo (hlavně odrůdová nekompatibilita). otázka cenová je věc jiná. Po našem panenském a juvenilním Mladém Bočku se okamžitě zaprášilo a to i přes cenu kolem dvou stovek, což by možná se SM nálepkou nebylo tak snadné. Ostatně měl jsem i tuto zkušenost s jedním obchodním partnerem, který, když se dozvěděl doporučenou maloobchodní cenu, tedy cenu sklepní, překvapeně reagoval, že si myslel, že SM se dělá proto, aby se lidi mohli levně napít moravského vína - nákup u mě za něco málo přes stovku bez DPH se mu zdál moc. Tak takhle ne, tedy alespoň podle mě. Já nic nešidil, ani neurychloval, jistě, jde o mladé víno, které by mohlo za půl roku vypadat uplně jinak....jenže....prvních 7-10 sklizní bude takovým zahřívacím kolem, rozhodně jej nebudu nikdy déle jak rok držet ve sklepě. I když kdoví, ten bezcukerný extrakt 34 mě na panenské docela překvapil.
Vlastně ani nevím, proč má V. Ž. potřebu tak kopat do SM značky. K čemu je to dobré? Pomůže to Tanzbergu? Těžko. Ale ta jeho slast na tváři když to sděloval národu...
Žádné komentáře:
Okomentovat