To se tak jednou sešli sommeliéři a kuchaři zkušeného týmu slovutného olomouckého restaurantu ENTRÉE a shodli se na tom, že k cuketovo-bazalkové studené polévce s ovčím sýrem z farmy Brníčko a lískovými oříšky glazovanými českým lískooříškovým olejem z jejich aktuálního degustačního menu, se nejvíce hodí podávat cuvée Odměry 2016.
A cože jsou to ty Odměry?
Vinice v trati Odměry byla vysazena v roce 1973. Jde o monokulturní výsadbu Rulandského bílého na vysokém vedení a v širším sponu. Svažitost je mírná až pozvolná, expozice je severní, místo je dobře větrné. Půda je zde sprašovitá, s vysokým obsahem vápníku.
Hrozny v ročníku 2016 byly sklízeny zhruba uprostřed sklizně, na sklonku září a byly ve velmi pěkném, fyziologicky dokonale vyzrálém stavu. Po podrcení celých hroznů do otevřených dřevěných kádí proběhla za občasného ručního promíchávání spontánní fermentace. Po téměř třech týdnech kvašení a macerace byl rmut lisován na klasickém mechanickém klínkozápadkovém lisu. Mladé víno poté zrálo 9 měsíců ve velkém dubovém sudu. Plněno do lahví bylo v srpnu 2017 bez čiření či filtrace.
Jantarová barva typická pro vína připravená macerací na celém hroznu. Vůně charakteristicky chlebovinková, ušlechtilá. Chuť strukturní, vícevrstevnatá, v dochuti jde o víno poměrně mohutné, výrazné. Potenciál archivace.
Něco z analytiky: alkohol 13%, kyseliny 6,4 g/l, siřičitany volné/celkové 8/31 mg/l, zbytkový cukr 0,1 g/l, bezcukerný extrakt: 30,6 g/l
Tož tak.
Žádné komentáře:
Okomentovat